Dzisiaj jest: Czwartek, 14 grudnia 2017 r., Imieniny: Alfreda i Izydora

Nowy Biuletyn Morski KSM już dostępny kwiecień - czerwiec 2017

Informujemy, iż jest już dostępny nowy Biuletyn Morski Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ Solidarność. Zapraszamy do najnowszych wiadomości dotyczących ITF, ETF, spraw krajowych związanych z podatkami i ubezpieczeniami dla polskich marynarzy jak i relacji z innych wydarzeń z krajowego i międzynarodowego rynku żeglugowego.

'' Marynarze z Chorwacji są skarbem narodowym w Chorwacji ...''

„Marynarze z Chorwacji są skarbem narodowym w Chorwacji …” – powiedział Roko Mrvica – przedstawiciel Ministerstwa Morza, Transportu i Infrastruktury z Chorwacji na posiedzeniu Zespołu Trójstronnego ds. Żeglugi i Rybołówstwa Morskiego w Warszawie w dniu 30.06.2017 roku.
Poniżej przedstawiamy ogólne omówienie systemu socjalnego oraz systemu podatkowego dla marynarzy z Chorwacji w żegludze międzynarodowej.

Obradował Zespół Trójstronny do Spraw Żeglugi i Rybołówstwa Morskiego.

Dnia 30 czerwca 2017 roku w siedzibie Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej odbyło się posiedzenie Zespołu Trójstronnego ds. Żeglugi i Rybołówstwa Morskiego. W spotkaniu wzięli udział m.in. przedstawiciele strony rządowej Marek Gróbarczyk – minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz Dorota Arciszewska-Mielewczyk – przewodnicząca Sejmowej Komisji Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, przedstawiciele strony pracodawców Paweł Brzezicki – Przewodniczący Związku Armatorów Polskich i przedstawiciele strony pracowników.

Komitet Bałtycki 2017

W dniach od 3 do 4 maja 2017 roku, odbyło się coroczne spotkanie Komitetu Bałtyckiego, tym razem w Bergen w Norwegii. Komitet Bałtycki stanowi ciało doradcze Sekcji Transportu Morskiego ETF(Europejska Federacja Transportowców). W spotkaniach komitetu biorą udział związki zawodowe marynarzy i rybaków afiliowane w ITF(Międzynarodowa Federacja Transportowców) z krajów basenu morza Bałtyckiego i Norwegii.

Co dalej z wynagrodzeniami porzuconych marynarzy lub przetrzymywanych w niewoli ?

Na 104 Sesji Komitetu Prawnego IMO, która odbyła się w dniach 26-28 kwiecień 2017 zajmowano się między innymi sprawami wynikającymi z porzucenia statków i marynarzy przez armatorów jak i monitorowania i rozwiązywania takich przypadków. Komitet dyskutował o obowiązkach kraju bandery i portu w takich przypadkach i ponownie zalecił administracjom krajowym wprowadzenie przepisów mających zabezpieczyć prawnie marynarzy zgodnie z postanowieniami konwencji MLC 2006.

Razem wpisów: 246   Wpisów na stronie: 5    Strona:3 z 50

<-5 poprzednich   1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 50    5 następnych ->