Dzisiaj jest: Wtorek, 17 października 2017 r., Imieniny: Wiktora i Małgorzaty

Co dalej z wynagrodzeniami porzuconych marynarzy lub przetrzymywanych w niewoli ?

Na 104 Sesji Komitetu Prawnego IMO, która odbyła się w dniach 26-28 kwiecień 2017 zajmowano się między innymi sprawami wynikającymi z porzucenia statków i marynarzy przez armatorów jak i monitorowania i rozwiązywania takich przypadków. Komitet dyskutował o obowiązkach kraju bandery i portu w takich przypadkach i ponownie zalecił administracjom krajowym wprowadzenie przepisów mających zabezpieczyć prawnie marynarzy zgodnie z postanowieniami konwencji MLC 2006.

Ponad 18 miesięcy walki ITF, w duńskim sądzie o pensje polskich marynarzy

W połowie maja br. zakończyła się druga sprawa sądowa o zaległe wynagrodzenia polskich marynarzy pracujących dla A1 Offshore na statkach Storm Express i Sable Express.

MGMiŻŚ popiera postulat polskich marynarzy

„…Konieczne jest wprowadzenie zwolnienia marynarzy z podatku dochodowego od osób fizycznych niezależnie od długości pracy na statku oraz wprowadzenie środków pomocowych w zakresie składek na ubezpieczenia społeczne…

Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej:

''Solidarność'' w Komitecie Sterującym Sekcji Dokerów Europejskiej Federacji Transportowców - ETF!

11 kwietnia w Brukseli odbyło się spotkanie Sekcji Dokerów ETF. Było to, już ostatnie zebranie Sekcji przed nadchodzącym Kongresem ETF, który odbędzie w maju, w Barcelonie. Na zebraniu zostały przedstawione kandydatury zgłoszone przez afiliantów ETF do Komitetu Sterującego Sekcji Dokerów.

Wesołego Alleluja

Spokojnych, radosnych i błogosławionych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajka, mokrego dyngusa oraz odpoczynku przy rodzinnym stole. Życzy Andrzej Kościk, Przewodniczący Rady Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ Solidarność

Razem wpisów: 242   Wpisów na stronie: 5    Strona:3 z 49

<-5 poprzednich   1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 49    5 następnych ->