Dzisiaj jest: Piątek, 25 maja 2018 r., Imieniny: Urbana i Grzegorza

Komitet Bałtycki Sekcji Transportu Morskiego ETF

Komitet Bałtycki Sekcji Transportu Morskiego Europejskiej Federacji Transportowców (ETF) Kopenhaga 1-2 czerwiec 2005 r. Będąc głęboko zaniepokojony działaniami polskiego Związku Agentów i Przedstawicieli Żeglugowych (APMAR) potępia jego zbiorowy atak na ITF, "Solidarność" i jej przywództwo.
Komitet odnotowuje i wyraża odrazę wobec kierowanych do załóg gróźb, że stracą pracę, jeśli nie podpiszą oświadczeń odcinających ich od woli jednakowych wynagrodzeń przewidzianych Artykułem 39 Traktatu powołującego UE.

Dyrektywa Portowa odrzucona !!!

Zwycięstwo europejskich dokerów nad biurokratami z Brukseli.
Dyrektywa Portowa odrzucona !!!  W dniu 19 stycznia Parlament Europejski stosunkiem głosów 532 do 120. Wynik głosowania spełnił oczekiwania europejskich dokerów i ich związków zawodowych afiliowanych w ETF i ITF.

Posiedzenie Zespołu Trójstronnego ds Żeglugi.

Informujemy, że dzięki naszym staraniom strona rządowa zdecydowała się w końcu zwołać na dzień 23 listopada br. Posiedzenie Zespołu Trójstronnego do Spraw Żeglugi i Rybołówstwa Morskiego.
Dotychczasowe nie zwoływanie - wbrew ustaleniom - od ponad pół roku posiedzeń Zespołu związek nasz traktował jako zerwanie przez Rząd dialogu społecznego w sprawach niezwykle istotnych dla polskich marynarzy.

Bałtycki Tydzień Kampanii.

W dniach od 9 października 2006 roku do dnia 13 października 2006 roku przeprowadzono Bałtycki Tydzień Kampanii. W Polsce w Bałtyckim Tygodniu Kampanii  odzyskano zaległe wynagrodzenia na łączna kwotę 33 000 usd, a podczas całej Kampanii w portach wokół Morza Bałtyckiego odzyskano zaległe wynagrodzenia na kwotę 471 148 usd.

Stanowisko KSM MiR NSZZ "Solidarność".

Stanowisko Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ "Solidarność". Dotyczące komunikatu Komisji Europejskiej [COM(2006)287] w sprawie wzmocnienia norm pracy na morzu. Witając z zadowoleniem przyjęcie Konwencji Międzynarodowej Organizacji Pracy dotyczącej norm pracy na morzu wyrażamy nadzieję na jej jak najszybsze wejście w życie. Dlatego popieramy wszystkie działania mające przyspieszyć ratyfikację Konwencji przez wymaganą ilość państw.
Odnosząc się do komunikatu Komisji Europejskiej, będącego realizacją procedury konsultacji zgodnie z art. 138 Traktatu ustanawiającego Wspólnotę Europejską, oraz odpowiadając na pytania zawarte w tym komunikacie, poniżej przedstawiamy nasze stanowisko.

Razem wpisów: 262   Wpisów na stronie: 5    Strona:51 z 53

<-5 poprzednich   1 ... 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 [51] 52 53    5 następnych ->