Dzisiaj jest: Wtorek, 17 października 2017 r., Imieniny: Wiktora i Małgorzaty

Marynarze wzmocnieni w dochodzeniu wypłat

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę ratyfikującą poprawki do Konwencji o pracy na morzu. Przewidują one zabezpieczenia finansowe dla marynarzy „porzuconych” przez armatora oraz rozszerzają wymagania wobec armatorów w przypadku marynarskich roszczeń.

Odbudowa polskiej bandery i stworzenie warunków polskim marynarzom

Dnia 20 października 2016 Sejmowa Komisja Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, obradująca pod przewodnictwem poseł Doroty Arciszewskiej-Mielewczyk (PiS), przewodniczącej Komisji, rozpatrzyła i zaopiniowała dla Komisji Finansów Publicznych

Praktyki studenckie

W dniu 15 września 2016 r w siedzibie Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej (MGMiŻŚ) odbyło się pierwsze spotkanie grupy roboczej ds. praktyk studenckich. Grupa robocza została powołana przez MGMiŻŚ Pana Marka Gróbarczyka na posiedzeniu Zespołu Trójstronnego do Spraw Żeglugi i Rybołówstwa Morskiego w dniu 15 czerwca 2016 r. Zadaniem grupy miało być omówienie możliwości dofinansowania do praktyk studenckich w tym również z wykorzystaniem środków UE. Przewodniczącym zespołu, powołanym przez Ministra, został Pan Janusz Karp – Dyrektor Departamentu Edukacji Morskiej.

Zespół roboczy ds. zmian w Ustawie o pracy na morzu.

Dnia 8 września 2016 roku odbyło się drugie posiedzenie zespołu roboczego ds. zmian w Ustawie o pracy na morzu. Krajową Sekcję Morską Marynarzy i Rybaków NSZZ ”Solidarność” reprezentowali: Przewodniczący Rady - Andrzej Kościk oraz członkowie Prezydium Rady Sekcji: Tymoteusz Listewnik, Paweł Kowalski i Wojciech Sikora. W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele: Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Oficerów i Marynarzy, Federacji Związków Zawodowych Marynarzy i Rybaków, Związku Armatorów Polskich, Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz innych podmiotów związanych z gospodarką morską.

Morska Służba Asysty Telemedycznej - świadczenie pomocy dla załóg statków.

Dnia 5 października 2016 r. obradowała Komisja Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, która rozpatrzyła m. innymi informację na temat funkcjonowania i finansowania Morskiej Służby Asysty Telemedycznej, w ramach której lekarze świadczą pomoc dla polskich załóg statków.

W posiedzeniu uczestniczyli przedstawiciele Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ „SOLIDARNOŚĆ”: Andrzej Kościk – Przewodniczący Rady Sekcji oraz Paweł Kowalski – członek Prezydium Rady Sekcji.

Razem wpisów: 242   Wpisów na stronie: 5    Strona:8 z 49

<-5 poprzednich   1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 49    5 następnych ->