Dzisiaj jest: Sobota, 21 lipca 2018 r., Imieniny: Daniela i Andrzeja

Polska jest krajem odgrywającym istotną rolę na globalnym rynku pracy jako znaczące źródło marynarzy.

„Kontrakt służb dotyczący studium wdrażania obowiązków dostarczycieli pracowników wynikających z Konwencji Pracy na morzu (MLC 2006) w ramach i poza Unią Europejską.”

W trakcie prac zespołu roboczego do spraw nowelizacji Ustawy o pracy na morzu Andrzej Kościk – Przewodniczący Rady Sekcji Morskiej „Solidarności” pełniący obecnie funkcję Współprzewodniczącego Zespołu Trójstronnego ds. Żeglugi i Rybołówstwa zwrócił uwagę członkom Zespołu na treść opracowania wykonanego na zlecenie Komisji Europejskiej dotyczącego obowiązków państw dostarczycieli pracowników. Określenie Labour Supplying State (LSS) – Państwo Dostarczające Pracowników stosowane jest wobec określonego kraju odgrywającego istotną rolę na globalnym rynku pracy, jako znaczące źródło pracy. Raport końcowy w/w opracowania oraz zalecenia mogą stanowić praktyczne wskazania dla administracji morskiej i Zespołu roboczego do prac nad nowelizacją Ustawy o pracy na morzu w szczególności w zakresie przepisów regulujących pośrednictwo pracy dla marynarzy w Polsce.

Przepisy Konwencji MLC dotyczące porzuconych marynarzy wchodzą w życie: komentarz ITF.

ITF z radością powitał wejście w życie nowych przepisów Konwencji o pracy na morzu, MLC 2006 dotyczących porzuconych załóg.

Przewodniczący ITF Paddy Crumlin powiedział: „Od jutra przepisy te wprowadzą ogromne zmiany, które w końcu rozwiążą drażliwy problem porzuconych załóg. Nareszcie założenie, że ci, którzy wysyłają marynarzy na morze ponoszą także odpowiedzialność za nich, zostało zapisane w rozporządzeniu.”

Nowy Biuletyn Morski KSM już dostępny

W tym wydaniu Biuletynu zachęcamy do zapoznania się z treścią stałego cyklu artykułów „ Z działalności Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków”, gdzie znajdziecie Państwo informacje z zakresu działań Sekcji w sprawie proponowanych zmian w Ustawie o pracy na morzu, o ratyfikacji poprawek do Konwencji o Pracy na Morzu, o zaangażowaniu Sekcji w sprawie poprawy sytuacji w kwestii możliwości odbywania praktyk morskich dla studentów / uczniów szkół morskich, między innymi poprzez zaangażowanie środków z UE.

Porozumienie POL-NIS zostało podpisane

Informujemy marynarzy, iż porozumienie dotyczące przeniesienia obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia społecznego dla polskich marynarzy pracujących na statkach podnoszących banderę drugiego rejestru norweskiego (NIS) zostało przedłużone.

Nowa strona dla marynarzy z UE

ETF zajmuje się prawami marynarzy europejskich oraz marynarzy spoza Europy pracujących na statkach zarządzanych przez armatorów europejskich.

Razem wpisów: 263   Wpisów na stronie: 5    Strona:10 z 53

<-5 poprzednich   1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 53    5 następnych ->

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zawartych w formularzu, dla potrzeb niezbędnych do subskrybcji newslettera - zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. "O ochronie danych osobowych" (Dz. U. z 2016 r. poz. 922). Kierownik jednostki jest procesorem danych osobowych.