Dzisiaj jest: Czwartek, 14 grudnia 2017 r., Imieniny: Alfreda i Izydora

Pierwsze posiedzenie Zespołu roboczego ds. zmiany Ustawy o pracy na morzu.

W rezultacie decyzji Zespołu Trójstronnego ds. Żeglugi i Rybołówstwa dnia 19 lipca 2016 roku odbyło się pierwsze posiedzenie Zespołu roboczego ds. zmiany Ustawy o pracy na morzu.

W posiedzeniu uczestniczyli przedstawiciele: Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ „SOLIDARNOŚĆ”: Andrzej Kościk –Przewodniczący Rady Sekcji i Paweł Kowalski – członek Prezydium Rady Sekcji, OZZOiM, FZZMiR, przedstawiciele strony rządowej, Związku Armatorów Polskich oraz innych organizacji i przedsiębiorstw związanych z gospodarką morską.

Poprawki do Konwencji MLC 2006

Poprawki do Konwencji MLC 2006 – wymagania wobec armatorów:

• lepsze uregulowania w sytuacji porzucenia marynarza
  • zabezpieczenia finansowe na rekompensatę roszczeń z tytułu śmierci lub niezdolności do pracy marynarza

Projekt ustawy o ratyfikacji Poprawek z 2014 r. do Konwencji o pracy na morzu.

Dnia 21 września 2016 trzy Komisje Sejmowe: Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej,  Polityki Społecznej i Rodziny oraz Spraw Zagranicznych przeprowadziły pierwsze czytanie i rozpatrzyły rządowy projekt ustawy o ratyfikacji Poprawek z 2014 r. do Konwencji o pracy na morzu, przyjętej dnia 23 lutego 2006 r. w Genewie, zatwierdzonych w dniu 11 czerwca 2014 r. w Genewie przez Konferencję Ogólną Międzynarodowej Organizacji Pracy (druk nr 805).

Reclaiming lashing - Odzyskać prace dokerskie.

Od 5 do 9 września 2016 w europejskich portach, pod hasłem „Reclaiming Lashing” odbył się Tydzień Akcji ITF-u. Celem tegorocznego Tygodnia Akcji było odzyskanie prac dokerskich dla ich prawowitych i wykwalifikowanych wykonawców, którymi są dokerzy.

W Gdyni i w Gdańsku na poszczególnych statkach inspekcje koordynował i nadzorował inspektor ITF. Kilkuosobowe grupy inspekcyjne składały się z przedstawicieli:

- Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ „Solidarność”
- Krajowej Sekcji Portów Morskich NSZZ „Solidarność”
- Pozostałych związków zawodowych marynarzy afiliowanych w ITF-ie.

Nowy Biuletyn Morski KSM

W tym wydaniu Biuletynu dużo apelujemy o przyłączenie się do naszej europejskiej akcji o sprawiedliwe traktowanie wszystkich europejskich pracowników transportu.

Podpisz petycję na stronie www.FairTransportEurope.eu , lub wypełnij deklarację poparcia zamieszczoną na przedostatniej stronie naszego Biuletynu i odeślij na nasz adres. Sprawiedliwa konkurencja w transporcie jest jak fair play w futbolu -  niezależnie dla jakiej drużyny grasz albo gdzie odbywa się mecz: takie same przepisy dotyczą wszystkich.

Europa wspólnie przeciwko kryminalizacji marynarzy

ETF (Europejska Federacja Pracowników Transportu) i ECCSA (Stowarzyszenie Armatorów UE) jako partnerzy społeczni wspólnie wypowiadają się przeciwko kryminalizacji marynarzy po tegorocznym werdykcie Sądu Najwyższego w Hiszpanii. Pierwszy wyrok Sądu Okręgowego w La Corunii oczyścił kapitana statku Prestige z odpowiedzialności natomiast tegoroczny wyrok skazał kapitana Mangourasa na dwa lata więzienia za „lekkomyślne działania powodujące katastrofalne zniszczenie środowiska”.

Razem wpisów: 246   Wpisów na stronie: 5    Strona:10 z 50

<-5 poprzednich   1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 50    5 następnych ->