Dzisiaj jest: Sobota, 21 lipca 2018 r., Imieniny: Daniela i Andrzeja

Po 17-tu miesiącach porzucenia marynarze wracają do domu

ITF z zadowoleniem przyjął fakt, że w końcu, po trwających 17-cie miesięcy sporach pomiędzy armatorem a operatorem, 11 członków załogi statku „Agean Princes” bandery panamskiej mogło wrócić do domu w Indiach i Myanmarze. W trakcie tych sporów załoga była przetrzymywana na statku w Ajmanie, w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Załoga wróciła do domu mimo, że nie otrzymała setek tysięcy dolarów zaległego wynagrodzenia.

Zmiany w zapisach dotyczących stref wysokiego ryzyka oraz o charakterze działań wojennych

Informujemy, iż od dnia 1 marca 2018 zmieniły się zapisy dotyczące stref o charakterze działań wojennych oraz wysokiego ryzyka. Zmiany opracowano dla układów zbiorowych typu ITF IBF lecz mają one także zastosowanie w układach zbiorowych typu TCC oraz Standard. Główne zmiany w porównaniu do obecnie istniejących zapisów dotyczą wód terytorialnych Jemenu i Somalii.

Marynarskie Umowy o Pracę (SEA) - Seafarers Employment Agreement - obejmuje zarówno umowę o pracę jak i artykuły umowy.

Warunki zatrudnienia. Normy MLC, 2006, dotyczące SEA, przewidują SEA na czas nieokreślony. Uwzględniając Normę w sprawie repatriacji i Normę dotyczącą uprawnień urlopowych; rozumie się, że MLC, 2006 ustanawia pewne ograniczenia co do okresu nieprzerwanej służby na statku...

Związkowcy z GCT chcą układu zbiorowego

Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Gdynia Container Terminal SA, w środę 14 lutego br. powiesiła związkowe flagi i baner na płocie firmy. Jest to forma protestu, bowiem od 25 kwietnia 2017 r. związkowcy nie mogą się doprosić, aby Zarząd GCT S.A. przystąpił do oczywistych negocjacji zakładowego układu zbiorowego pracy z „Solidarnością”. W październiku ub.r. „S” weszła w spór zbiorowy z kierownictwem GCT, który może doprowadzić do strajku.

Kobiety w obszarze transportu - Europejska Platforma dla zmian w transporcie

Krajowa Sekcja Morska przyłączyła się do Kampanii dla równych szans w transporcie. W związku z profilem naszej działalności skupiamy się na transporcie morskim.

Razem wpisów: 263   Wpisów na stronie: 5    Strona:2 z 53

<-5 poprzednich   1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 53    5 następnych ->

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zawartych w formularzu, dla potrzeb niezbędnych do subskrybcji newslettera - zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. "O ochronie danych osobowych" (Dz. U. z 2016 r. poz. 922). Kierownik jednostki jest procesorem danych osobowych.