Dzisiaj jest: Wtorek, 17 października 2017 r., Imieniny: Wiktora i Małgorzaty

Płaca minimlana wg. MOP pozostaje bez zmian

Podczas kwietniowej Sesji, podkomitet Komisji Morskiej MOP zajmujący się poziomem minimalnego wynagrodzenia dla marynarzy podjął w kwietniu br. decyzję, iż obecna stawka w kwocie 614 USD pozostaje niezmieniona.

Zwycięstwo Solidarności na terminalu DCT Gdańsk

Przedstawiciele Związku Zawodowego Solidarność DCT i Zarządu DCT podpisali, ważny na 3 lata, układ zbiorowy obejmujący warunki pracy na terminalu. Umowa obejmuje wynagrodzenia, godziny pracy, dni świąteczne i ogólne warunki zatrudnienia dla 600 pracowników.  DCT silnie się rozwija i planuje otworzyć drugi terminal w przyszłym roku co spowoduje wzrost zatrudnienia do blisko 1500 osób i zapewni roczne przeładunki zbliżone do 4 mln TEU. DCT stanie się jednocześnie główną bramą dla towarów zmierzających do Rosji i Europy Środkowej.

Polski przedstawiciel Inicjatywy Fair Transport wybrany

Celem europejskiej inicjatywy obywatelskiej ,,Sprawiedliwy transport Europa” jest położenie kresu niedopuszczalnym praktykom biznesowym prowadzącym do dumpingu socjalnego i płacowego. Wzywamy Komisję Europejską do zapewnienia uczciwej konkurencji w różnych rodzajach transportu i do zagwarantowania równego traktowania pracowników (w odniesieniu do zasady równości wynagrodzeń i warunków pracy), niezależnie od kraju pochodzenia. Przedstawiamy wywiad z polskim przedstawicielem Fair Transport. Prosimy o poparcie.

Nowe wydanie Biuletynu Morskiego Krajowej Sekcji Morskiej - Teraz bardziej dostępne dla marynarzy na statkach.

Opracowaliśmy nową wersję wydania elektronicznego. Teraz o wielkość w okolicach 1,5 mb będzie łatwiejsza do pobrania ze skrzynki pocztowej jak i z naszej strony internetowej.

Zachęcamy do zapoznania się z treścią artykułów, które jak zawsze zawierają  istotne dla naszego środowiska marynarskiego porady, pozwalające w bardziej bezpieczny i odpowiedzialny sposób podejmować decyzję o zatrudnieniu. Jak zawsze do pobrania w "prawym menu".

Nowe tabele płac dla Fast Herco

Krajowa Sekcja Morska wspólnie  z belgijskim Związkiem Zawodowym dla marynarzy BTB, na podstawie wspólnego porozumienia, doprowadziły do wdrożenia w układzie zbiorowym (FOC) nowych tabel wynagrodzeń na lata 2016 i 2017 .

Razem wpisów: 242   Wpisów na stronie: 5    Strona:11 z 49

<-5 poprzednich   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 49    5 następnych ->