Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r., Imieniny: Joanny i Franciszki

W sprawie polskich marynarzy pracujących pod NIS

Informujemy, iż Krajowa Sekcja Morska wraz z Ogólnopolskim Związkiem Zawodowym Oficerów i Marynarzy zwróciły się do ZUS z wnioskiem o podjęcie działań mających na celu kontynuację porozumienia pomiędzy właściwymi instytucjami Polski i Norwegii, a przenoszącą obowiązek ubezpieczeniowy z Norwegii do Polski.

Zmiany w strefach zagrożonych działaniami o charakterze wojennym oraz wysokiego ryzyka ? Nigeria i Benin.

Informujemy, że po konsultacjach pomiędzy Sekcją Marynarzy ITF oraz Międzynarodowym Stowarzyszeniem Pracodawców osiągnięto porozumienie w zakresie obecnych stref zagrożonych działaniami wojennymi i wysokiego ryzyka. Strefy, o których mowa dotyczą układów zbiorowych pracy typu IBF zawartych pomiędzy pracodawcami (armatorami) stowarzyszonymi w IMEC oraz związkami zawodowymi afiliowanymi w ITF.

Związkowcy z NSZZ Solidarność DCT Gdańsk S.A. pikietują w Europie

Londyn to po Frankfurcie i Luksemburgu kolejne miasto, w którym pikietowali związkowcy z DCT Gdańsk SA razem z kolegami z ITF (Międzynarodowej Federacji Transportowców) i ETF (Europejskiej Federacji Transportowców).

Powrót statków pod biało-czerwoną banderę

Pojawiły się informacje o przygotowaniu zmian legislacyjnych, które pozwolą na podatkowy powrót polskich statków pod biało-czerwoną banderę. Czy dzisiaj jeszcze jakikolwiek polski marynarz pływa na statku pod naszą banderą?

Pływa, ale niewielu. To zaledwie kilkaset osób zatrudnionych na kilku jednostkach, np. holownikach należących do prywatnych armatorów. Przy czym ta liczba pewnie się zmniejszy.

Nowe wydanie Biuletynu Morskiego

Informujemy o najnowszym  wydaniu Biuletynu Morskiego Krajowej Sekcji Morskiej. Dostępny także na naszej stronie w pliku pdf. Ubiegły  rok obfitował niestety w wiele smutnych wydarzeń. Czarną serię rozpoczęło 3 styczna b.r. zatoniecie cementowca „Cemfjord”.

W grudniu ze statku „Szafir” uprowadzono 5 polskich marynarzy, ich traumatyczne przeżycia pozostaną na długo w pamięci. W morzu nie widać łez.

Razem wpisów: 237   Wpisów na stronie: 5    Strona:11 z 48

<-5 poprzednich   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 48    5 następnych ->