Dzisiaj jest: Sobota, 21 lipca 2018 r., Imieniny: Daniela i Andrzeja

Dochody marynarzy powinny być wolne od podatku dochodowego

Dochody marynarzy, którzy są obywatelami państwa członkowskiego Unii Europejskiej lub państwa należącego do Europejskiego Obszaru Gospodarczego uzyskane z tytułu pracy na statkach morskich powinny być wolne od podatku dochodowego - wspólna propozycja przedstawicieli: marynarzy, Związku Armatorów Polskich i  Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

Marynarze wzmocnieni w dochodzeniu wypłat

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę ratyfikującą poprawki do Konwencji o pracy na morzu. Przewidują one zabezpieczenia finansowe dla marynarzy „porzuconych” przez armatora oraz rozszerzają wymagania wobec armatorów w przypadku marynarskich roszczeń.

Odbudowa polskiej bandery i stworzenie warunków polskim marynarzom

Dnia 20 października 2016 Sejmowa Komisja Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, obradująca pod przewodnictwem poseł Doroty Arciszewskiej-Mielewczyk (PiS), przewodniczącej Komisji, rozpatrzyła i zaopiniowała dla Komisji Finansów Publicznych

Praktyki studenckie

W dniu 15 września 2016 r w siedzibie Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej (MGMiŻŚ) odbyło się pierwsze spotkanie grupy roboczej ds. praktyk studenckich. Grupa robocza została powołana przez MGMiŻŚ Pana Marka Gróbarczyka na posiedzeniu Zespołu Trójstronnego do Spraw Żeglugi i Rybołówstwa Morskiego w dniu 15 czerwca 2016 r. Zadaniem grupy miało być omówienie możliwości dofinansowania do praktyk studenckich w tym również z wykorzystaniem środków UE. Przewodniczącym zespołu, powołanym przez Ministra, został Pan Janusz Karp – Dyrektor Departamentu Edukacji Morskiej.

Zespół roboczy ds. zmian w Ustawie o pracy na morzu.

Dnia 8 września 2016 roku odbyło się drugie posiedzenie zespołu roboczego ds. zmian w Ustawie o pracy na morzu. Krajową Sekcję Morską Marynarzy i Rybaków NSZZ ”Solidarność” reprezentowali: Przewodniczący Rady - Andrzej Kościk oraz członkowie Prezydium Rady Sekcji: Tymoteusz Listewnik, Paweł Kowalski i Wojciech Sikora. W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele: Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Oficerów i Marynarzy, Federacji Związków Zawodowych Marynarzy i Rybaków, Związku Armatorów Polskich, Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz innych podmiotów związanych z gospodarką morską.

Razem wpisów: 263   Wpisów na stronie: 5    Strona:12 z 53

<-5 poprzednich   1 ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... 53    5 następnych ->

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zawartych w formularzu, dla potrzeb niezbędnych do subskrybcji newslettera - zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. "O ochronie danych osobowych" (Dz. U. z 2016 r. poz. 922). Kierownik jednostki jest procesorem danych osobowych.