Dzisiaj jest: Sobota, 21 lipca 2018 r., Imieniny: Daniela i Andrzeja

Co dalej z wynagrodzeniami porzuconych marynarzy lub przetrzymywanych w niewoli ?

Na 104 Sesji Komitetu Prawnego IMO, która odbyła się w dniach 26-28 kwiecień 2017 zajmowano się między innymi sprawami wynikającymi z porzucenia statków i marynarzy przez armatorów jak i monitorowania i rozwiązywania takich przypadków. Komitet dyskutował o obowiązkach kraju bandery i portu w takich przypadkach i ponownie zalecił administracjom krajowym wprowadzenie przepisów mających zabezpieczyć prawnie marynarzy zgodnie z postanowieniami konwencji MLC 2006.

Komitet z zadowoleniem przyjął także informację o zorganizowaniu przez ITF warsztatów w Londynie (23 czerwiec), których głównym tematem będą zagadnienia związane z wcześniej przygotowanymi wytycznymi „prawa i uczciwe traktowanie marynarzy zaangażowanych w wypadki morskie”.

W związku z odnotowanymi przypadkami „porzucenia” marynarzy przez armatorów po porwaniu / uprowadzeniu statku lub załogi od kilku lat toczą się rozmowy na temat obowiązku kontunuowania zatrudnienia marynarza i wypłacania wynagrodzenia rodzinie za cały czas przebywania w niewoli. Różnorodne rozwiązania krajowe jak i podejście armatorów do tego problemu wymuszają rozwiązania na poziomie międzynarodowym czyli w przypadku marynarzy jest to konwencja MLC.

Komitet dyskutował na temat propozycji zaproszenia MOP w celu sprawdzenia możliwości dokonania zmian w MLC 2006 polegających na wprowadzeniu zapisów umożliwiających kontynuację marynarskich umów o pracę podczas oraz za czas przetrzymywania marynarza w niewoli.

Odnotowano także, iż grupa robocza MOP – STC (Trójstronny Komitet Międzynarodowej Organizacji Pracy) powołany w oparciu o MLC2006 zajmuje się już tym zagadnieniem i przedstawi swoje zalecenia na trzecim posiedzeniu STC planowanym na kwiecień 2018.

T.L.

+ dodaj swoją opinie
Autor:
Treść:

Komentarze są własnością ich twórców.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Komentarz pojawi się w chwili akceptacji wpisu przez administratorów!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zawartych w formularzu, dla potrzeb niezbędnych do subskrybcji newslettera - zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. "O ochronie danych osobowych" (Dz. U. z 2016 r. poz. 922). Kierownik jednostki jest procesorem danych osobowych.