Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r., Imieniny: Joanny i Franciszki

Co dalej z wynagrodzeniami porzuconych marynarzy lub przetrzymywanych w niewoli ?

Na 104 Sesji Komitetu Prawnego IMO, która odbyła się w dniach 26-28 kwiecień 2017 zajmowano się między innymi sprawami wynikającymi z porzucenia statków i marynarzy przez armatorów jak i monitorowania i rozwiązywania takich przypadków. Komitet dyskutował o obowiązkach kraju bandery i portu w takich przypadkach i ponownie zalecił administracjom krajowym wprowadzenie przepisów mających zabezpieczyć prawnie marynarzy zgodnie z postanowieniami konwencji MLC 2006.

Komitet z zadowoleniem przyjął także informację o zorganizowaniu przez ITF warsztatów w Londynie (23 czerwiec), których głównym tematem będą zagadnienia związane z wcześniej przygotowanymi wytycznymi „prawa i uczciwe traktowanie marynarzy zaangażowanych w wypadki morskie”.

W związku z odnotowanymi przypadkami „porzucenia” marynarzy przez armatorów po porwaniu / uprowadzeniu statku lub załogi od kilku lat toczą się rozmowy na temat obowiązku kontunuowania zatrudnienia marynarza i wypłacania wynagrodzenia rodzinie za cały czas przebywania w niewoli. Różnorodne rozwiązania krajowe jak i podejście armatorów do tego problemu wymuszają rozwiązania na poziomie międzynarodowym czyli w przypadku marynarzy jest to konwencja MLC.

Komitet dyskutował na temat propozycji zaproszenia MOP w celu sprawdzenia możliwości dokonania zmian w MLC 2006 polegających na wprowadzeniu zapisów umożliwiających kontynuację marynarskich umów o pracę podczas oraz za czas przetrzymywania marynarza w niewoli.

Odnotowano także, iż grupa robocza MOP – STC (Trójstronny Komitet Międzynarodowej Organizacji Pracy) powołany w oparciu o MLC2006 zajmuje się już tym zagadnieniem i przedstawi swoje zalecenia na trzecim posiedzeniu STC planowanym na kwiecień 2018.

T.L.

+ dodaj swoją opinie
Autor:
Treść:

Komentarze są własnością ich twórców.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Komentarz pojawi się w chwili akceptacji wpisu przez administratorów!