Dzisiaj jest: Czwartek, 14 grudnia 2017 r., Imieniny: Alfreda i Izydora

Komitet Bałtycki 2017

W dniach od 3 do 4 maja 2017 roku, odbyło się coroczne spotkanie Komitetu Bałtyckiego, tym razem w Bergen w Norwegii. Komitet Bałtycki stanowi ciało doradcze Sekcji Transportu Morskiego ETF(Europejska Federacja Transportowców). W spotkaniach komitetu biorą udział związki zawodowe marynarzy i rybaków afiliowane w ITF(Międzynarodowa Federacja Transportowców) z krajów basenu morza Bałtyckiego i Norwegii.

Na forum Komitetu zostały przedstawione problemy i obserwacje poczynione przez uczestników w ciągu ubiegłego roku, od ostatniego Komitetu Bałtyckiego w Kłajpedzie na Litwie w 2016 roku.

Wśród problemów, które dotykają marynarzy głównym są nadal zaległe płace, czego dowodzą milionowe kwoty odzyskanych zaległych wynagrodzeń i odszkodowań marynarskich przez Inspektorów ITF działających w koordynacji ze związkami zawodowymi marynarzy i dokerów. Koledzy ze związków zawodowych zauważają też rosnący problem prowadzenia podwójnej księgowości w odniesieniu do wysokości wynagrodzeń marynarskich. Niestety w niektórych odnotowanych przypadkach marynarze godzą się na potwierdzanie otrzymania wyższych wynagrodzeń pomimo, że nigdy ich nie dostaną. Nieuczciwi armatorzy używają takich przestępczych metod i wymuszają potwierdzanie nieprawdy na marynarzach godzących się na to z obawy przed utratą zatrudnienia. W zw. z powyższym zwracamy uwagę, że bez udziału samych zainteresowanych, proceder ten jest trudny lub wręcz niemożliwy do ukrócenia. Zgodnie z procedurą składania skarg marynarskich, zapewnionych w Konwencji MLC, 2006 – każdy marynarz musi otrzymać wraz umową o pracę egzemplarz stosowanych na statku procedur składania skarg.

„Procedury składania skarg na statku będą zawierać prawo marynarza do składania skarg w ramach procedury w towarzystwie lub będąc reprezentowanym, jak również zabezpieczenia przeciwko możliwości stania się ofiarą represji w związku ze złożeniem skargi. Termin „represjonowanie” obejmuje wszelkie niekorzystne dla marynarza działania podjęte wobec niego przez jakąkolwiek osobę w związku ze złożeniem przez niego skargi, która nie jest w sposób ewidentny bezpodstawna lub złośliwa.”

Egzekwowanie MLC, 2006 przez PSC(Port State Control) w basenie Morza Bałtyckiego, jest wyraźnie zauważalne. We wszystkich krajach bałtyckich odnotowuje się liczne przypadki interwencji PSC, zarówno w wyniku zastosowania skargi marynarskiej jak również w następstwie rutynowych działań prowadzonych przez Inspekcję PSC.

Bałtycki Tydzień Akcji w 2017 roku odbędzie się w dniach 11-15 września 2017 roku. W czasie Tygodnia Akcji zespoły inspekcyjne będą kontrolować warunki BiHP, pracy i płacy marynarzy i dokerów zatrudnionych na statkach zawijających do portów morza bałtyckiego.

Związki zawodowe z regionu morza bałtyckiego z uwagą przyglądają się standardom bezpieczeństwa i zatrudnienia w bałtyckich portach i na statkach tu zawijających. I stanowczo będą się sprzeciwiać uprawianiu konkurencyjnej żeglugi kosztem niskich płac i bezpieczeństwa marynarzy. Związki zawodowe marynarzy i dokerów nie zgadzają się na nierówną konkurencję między portami. Bezpieczeństwo pracy dokerów stanowi stały i najważniejszy postulat wspólnych działań związków marynarzy i dokerów afiliowanych w ITF-ie i ETF-ie.

Zgodnie z oficjalnym stanowiskiem ITF-u, dot. akceptowalnych standardów dla statków pod tanią banderą(FOC):„Wszystkie statki określone jako te które podnoszą tanią banderę, powinny być pokryte uznanym przez ITF zbiorowym układem pracy, podpisanym zgodnie z polityką ITF-u.”

+ dodaj swoją opinie
Autor:
Treść:

Komentarze są własnością ich twórców.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Komentarz pojawi się w chwili akceptacji wpisu przez administratorów!