Dzisiaj jest: Czwartek, 21 czerwca 2018 r., Imieniny: Alicji i Alojzego

Kobiety w obszarze transportu - Europejska Platforma dla zmian w transporcie

Krajowa Sekcja Morska przyłączyła się do Kampanii dla równych szans w transporcie. W związku z profilem naszej działalności skupiamy się na transporcie morskim.

Kobiety stanowią blisko 22% pracowników w szeroko pojętym transporcie, także morskim. Krajowa Sekcja Morska Marynarzy i Rybaków NSZZ Solidarność jako jeden z sygnatariuszy deklaracji o „zrównania szans” dla kobiet i mężczyzn w transporcie, uważa iż:

- dane wskazujące na podział mężczyźni / kobiety w transporcie powinny być zbierane i analizowane w celu dostarczenia podstaw dla właściwego planowania, monitorowania jak i oceny przeprowadzanych działań,

- zwiększenie zatrudnienia kobiet na poziomie firm powinno być wspierane przez szersze akcje prowadzące dalej do zmian kulturowych. Obejmuje to między innymi zwalczanie stereotypów poprzez właściwą edukację,

- kobiety powinny korzystać z prawa „równych szans” w karierze zawodowej na wszelkich szczeblach w tym także na poziomie zarządzania i podejmowania decyzji,

- odpowiednio skonstruowane środowisko pracy jak i warunki zatrudnienia są kluczem dla zapewnienia iż praca w sektorze transportu będzie atrakcyjna. Dotyczy to np. przejrzystej rekrutacji, równych wynagrodzeń, możliwości awansu, właściwego środowiska pracy itp.

- jakiekolwiek formy dyskryminacji, molestowania, prześladowania, nękania lub przemocy powinny w miejscu pracy powinny być natychmiast eliminowane

Krajowa Sekcja Morska za pomocą układów zbiorowych pracy podkreśla, iż sprawy równouprawnienia oraz środowiska pracy wolnego od przemocy i dyskryminacji są bardzo ważne. Przypominamy wszystkim osobom pracującym na statkach objętych układami zbiorowymi KSM, iż sprawy nierównego traktowania mogą być zgłaszane do naszych biur.

T.L.

+ dodaj swoją opinie
Autor:
Treść:

Komentarze są własnością ich twórców.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Komentarz pojawi się w chwili akceptacji wpisu przez administratorów!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zawartych w formularzu, dla potrzeb niezbędnych do subskrybcji newslettera - zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. "O ochronie danych osobowych" (Dz. U. z 2016 r. poz. 922). Kierownik jednostki jest procesorem danych osobowych.