Dzisiaj jest: Sobota, 21 lipca 2018 r., Imieniny: Daniela i Andrzeja

Groźba pogorszenia warunków pracy na promach

Przekazujemy niepokojące informacje o działaniach norweskiego Rządu w kierunku przeflagowania statków z bandery norweskiej do drugiego rejestru norweskiego NIS. Ruch taki doprowadzi do zmiany poziomu płac z poziomu norweskiego do „międzynarodowego”. Spowoduje to ryzyko utraty pracy przez setki nordyckich marynarzy.

Jeżeli dojdzie do takiej sytuacji będzie to początek kolejnych zmian, także u armatorów szwedzkich, duńskich bądź fińskich. Pierwszy ruch płacowy w dół pociągnie za sobą lawinę zmian spowodowaną konkurencją pomiędzy przewoźnikami. Najpierw zmiany bander, z później zmiana poziomu płac i wymiana załóg.

Podczas niedawnej ITF Ferry Conference w Kopenhadze zapoczątkowano kampanie informacyjną związaną z tym zagrożeniem. Mamy prośbę o rozpowszechnianie tej wiadomości. Poniżej zamieszczamy także link to krótkiego filmu opisującego ten problem.

+ dodaj swoją opinie
Autor:
Treść:

Komentarze są własnością ich twórców.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Komentarz pojawi się w chwili akceptacji wpisu przez administratorów!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zawartych w formularzu, dla potrzeb niezbędnych do subskrybcji newslettera - zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. "O ochronie danych osobowych" (Dz. U. z 2016 r. poz. 922). Kierownik jednostki jest procesorem danych osobowych.