Dzisiaj jest: Wtorek, 21 sierpnia 2018 r., Imieniny: Joanny i Franciszki

Trafiać do bezpiecznych portów

Dziękuję za wasze zaufanie. Tego zaufania będę potrzebował także w nowej kadencji. Krajowa Sekcja Morska Marynarzy i Rybaków NSZZ „Solidarność” to nasze wspólne dobro. Zamierzam kontynuować dobre rzeczy, które były w poprzedniej kadencji. Było ich sporo, świadczy o tym choćby sprawozdanie liczące 250 stron. Były na pewno i złe, ale wychodzę z założenia, że trzeba szukać porozumienia, budować zaufanie. W taki też sposób będę się starał działać i w nowej kadencji – mówił po ogłoszeniu wyników nowo wybrany przewodniczący Sekcji Andrzej Kościk podczas Walnego Zebrania Delegatów, które odbyło się 10 maja w Sali BHP w Gdańsku.

Andrzej Kościk otrzymał ogromne poparcie delegatów: na 41 głosów ważnych aż 40 oddano na niego. Nowo wybrany przewodniczący został mianowany na szefa Sekcji również w poprzedniej kadencji. Do „Solidarności” wstąpił w 1980 roku.

– To dla mnie bardzo wzruszająca chwila. W tej historycznej sali, w której dziś prowadzimy obrady, rozpoczynałem swoją działalność związkową. W sierpniu 1980 roku zajmowałem się kolportażem ulotek, biuletynów. Miałem wtedy przepustkę do Stoczni Gdańskiej. Jestem dumny, że ja także mogłem mieć swój mały wkład w historię demokratycznej Polski. Czuję, że dla mnie historia zatoczyła koło – mówił Andrzej Kościk.

Przedruk art. red. Olgi Zielińskiej ze strony internetowej Region Gdański NSZZ Solidarność

+ dodaj swoją opinie
Autor:
Treść:

Komentarze są własnością ich twórców.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Komentarz pojawi się w chwili akceptacji wpisu przez administratorów!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zawartych w formularzu, dla potrzeb niezbędnych do subskrybcji newslettera - zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. "O ochronie danych osobowych" (Dz. U. z 2016 r. poz. 922). Kierownik jednostki jest procesorem danych osobowych.