Dubaj: dzięki ITF uwolniono kapitana statku Ocean Trader ale by odzyskać wolność musiał sprzedać dom

2023-01-30

7 lipca 2021 roku w porcie Jebel Ali w Dubaju podczas załadunku zapalił się a następnie eksplodował kontener. Jak podała stacja Al. Jazeera wstrząsy związane z wybuchem można było odczuć 25 km od portu a w wielu budynkach wyleciały szyby. Na szczęście nikt nie został poważnie ranny.

Załoga zauważyła dym wydobywający się z kontenera zaraz po jego załadunku. Kapitan został natychmiast poinformowany i zarządził ewakuację oraz poinformował odpowiednie władze portowe. Według koordynatora inspektoratu ITF Steva’a Trowsdale’a „kapitan działał szybko i właściwie. Jest bohaterem i prawdopodobnie uratował życie wielu osobom”. A jednak władze Dubaju zdecydowały, że zostanie zatrzymany.

Kapitan Santosh Kumar przetrwał 18 miesięcy policyjnych dochodzeń i sporów prawnych, podczas których nie pozwolono mu opuścić Dubaju, największego miasta w Zjednoczonych Emiratach Arabskich (ZEA). Nie zezwalając mu na wyjazd uniemożliwiono mu pracę w celu utrzymania rodziny. Przez cały czas zapewniał o swojej niewinności.

Dzięki wsparciu Międzynarodowej Federacji Transportowców (ITF) został wreszcie wypuszczony do domu w Indiach. Aby jednak zapewnić sobie wolność, marynarz musiał sprzedać swój dom, aby zapłacić wysoką grzywnę nałożoną przez dubajski sąd.

(podpis pod zdjęciem: Szczęśliwsze czasy: Kapitan m/v Ocean Trader, kapitan  Santosh Kumar, przetrwał 18 miesięcy bez wolności po wybuchu  na pokładzie jego statku w Dubaju )

Po tym, jak kapitan Santosh Kumar otrzymał niewielką pomoc od właściciela statku, Sash Shipping Corp (firma zarejestrowana w Panamie) i jego menedżerów Inzu Ship Charter LLC (z siedzibą w Zjednoczonych Emiratach Arabskich), ITF wkroczyła, aby zorganizować reprezentację prawną i zakwaterowanie w ciągu tego półtora roku gdy był niezdolny do pracy.

Kapitanowi armator nadal jest winien wynagrodzenie w łącznej wysokości tysięcy dolarów amerykańskich, a jego roszczenie sięga marca 2021 r. Jego prawnicy nadal dochodzą zaległych wynagrodzeń w jego imieniu.

W sierpniu 2022 roku kapitan wraz z dziewięcioma innymi osobami i firmami (w tym Inzu) reprezentującymi zarządców statków i przeładunków został postawiony przed sądem pierwszej instancji w Dubaju. Został uznany za winnego „za  pomyłkowe spowodowanie pożaru cudzej własności”, skazany na miesiąc więzienia w zawieszeniu na trzy lata i grzywnę w wysokości 100 000 AED (około 27 500 USD). Rozprawa apelacyjna w listopadzie zakończyła się niepowodzeniem.

„Eksplozja  trafiła na pierwsze strony gazet na całym świecie, czyniąc tę ??sprawę głośną i wywierając presję na wszystkich zaangażowanych” — powiedział Steve Trowsdale, koordynator inspektoratu ITF. „Następstwa tej sprawy były wyczerpujące dla kapitana Santosha, który moim zdaniem zachował się z honorem i prawdopodobnie w dniu wybuchu uratował życie wielu osobom. Jestem zachwycony, że w końcu mógł wrócić do Indii”.

( Koordynator Inspektoratu ITF Steve Trowsdale  | (Źródło: ITF)

Przerażające doświadczenie dla pracownika

Władze Dubaju nie pozwoliły Kumarowi opuścić Zjednoczonych Emiratów Arabskich, dopóki nie została zapłacona grzywna a ponieważ od prawie dwóch lat nie otrzymał wynagrodzenia od swoich pracodawców, jedyną możliwością wpłacenia grzywny była sprzedaż domu w Indiach. Po zapłaceniu grzywny i usunięciu kilku dalszych przeszkód prawnych mógł wrócić do domu na początku tego miesiąca.

„To było przerażające doświadczenie dla kapitana Kumara”, powiedział Trowsdale, „ale przynajmniej teraz może znowu pracować i zacząć odbudowywać swoje życie. ITF jest dumny ze swojej roli w pomaganiu indywidualnym marynarzom, którzy znaleźli się w tego rodzaju poważnych tarapatach. Nie mogę jednak nie zauważyć, że często jest to konieczne tylko dlatego, że pracodawcy nie wywiązują się ze swoich obowiązków”.

(Podpis pod zdjęciem: Kapitan Kumar zmierza w  kierunku wolności – na zdjęciu wraz z Willym Nebrią, pracownikiem opieki społecznej w misji dla marynarzy w Dubaju, ZEA )

Tłumaczenie artykułu ze strony internetowej ITF (Międzynarodowa Federacja Transportowców) z dnia 26.01.2023 roku.