Marynarze i portowcy z NSZZ "Solidarność" wsparli australijskich marynarzy

2019-05-16

Pracownicy branży morskiej na całym świecie złączyli się aby pokazać solidarność z marynarzami australijskimi. Światowy dzień akcji koordynowany był przez Grupę Zadaniową ITF ds. Kabotażu (ITF - Międzynarodowa Federacja Transportowców) i włączyły się do niego związki branży morskiej z całego świata.

Protesty przed ambasadami i konsulatami Australii, biurami korporacyjnymi i na nabrzeżach miały na celu wezwanie do ożywienia australijskiej branży żeglugowej i wezwanie australijskich wyborców do zmiany rządu w nadchodzących wyborach federalnych w Australii, które odbędą się 18 maja br.

James Given - przewodniczący Grupy Zadaniowej ds. Kabotażu powiedział m.in.: „obecny rząd Australii zawiódł marynarzy poprzez deregulacje w branży i pozwolenie statkom „tanich bander” na operowanie u wybrzeży Australii co spowodowało utratę tysięcy miejsc pracy w sektorze żeglugi. W tych wyborach ważą się losy australijskiej żeglugi i wyborcy mają wyraźny wybór – postawić na partię, która zobowiązała się do stworzenia strategicznych warunków dla floty opartej o australijskie załogi i wzmocnienia przepisów żeglugi przybrzeżnej lub wybrać partię, która aktywnie wspiera upadek tej branży. Wybór jest prosty: musimy wspierać tych, którzy nas wspierają”.

Na całym świecie – marynarze, portowcy i inni pracownicy branży żeglugowej wysłali jasny przekaz, że aby ocalić australijską żeglugę kraj wymaga zmiany rządu. Również polscy marynarze i portowcy z NSZZ „Solidarność” wsparli marynarzy australijskich. Dnia 08.05.2019 roku przedstawiciele Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ „Solidarność” oraz Krajowej Sekcji Portów Morskich NSZZ „Solidarność” protestowali przed Ambasadą Australii w Warszawie.

Przewodniczący ITF i sekretarz krajowego Związku Morskiego Australii Paddy Crumlin wypowiedział się na temat międzynarodowych protestów: „Fakt, że tysiące pracowników transportu na świecie dołączyło do tego globalnego dnia akcji podkreśla wagę tej walki i globalne znaczenie problemu ratowania australijskiego przemysłu żeglugowego. Na całym świecie ludzie stają za nami ponieważ wiedzą, że jeśli uratujemy australijską żeglugę, ochronimy miejsca pracy naszych marynarzy i przywrócimy australijską banderę naszym statkom to jest to dobra wiadomość dla globalnej walki w branży kabotażowej.

AmbasadaAmbasadaAmbasadaAmbasadaAmbasada