Dzisiaj jest: Czwartek, 14 grudnia 2017 r., Imieniny: Alfreda i Izydora

Głównym założeniem Zwiazku jest ochrona swoich członków !

Morscy profesjonaliści pracujący na międzynarodowym rynku żeglugowym w warunkach silnej konkurencji, potrzebują ochrony i wsparcia najwyższej klasy.

Znak KSM NSZZ ''Solidarność''' - Znak zrzeszenia marynarzy i rybaków.Krajowa Sekcja Morska Marynarzy i Rybaków NSZZ "Solidarność" zabezpiecza to wszystko i o wiele więcej! Jeżeli masz złe skojarzenia ze związkami zawodowymi w Polsce - zapomnij o tym! Tutaj jest zupełnie inaczej. I przekonasz się o tym bardzo szybko.Przynależność do organizacji kosztuje Cię mniej, niż wydajesz codziennie na gazetę - a w zamian otrzymujesz niezrównany dostęp do szerokiego zakresu korzyści i usług związkowych skrojonych specjalnie na Twoje potrzeby.

Płace i warunki pracy.

Obsługa roszczeń.

Krajowa Sekcja Morska NSZZ "Solidarność" negocjuje z coraz większą liczbą armatorów krajowych i zagranicznych płace i warunki pracy, które odpowiadają wykształceniu i kwalifikacjom oficerów i marynarzy, których reprezentujemy. W tym zakresie współpracujemy z sekretariatem ITF w Londynie, jak i związkami zawodowymi marynarzy z krajów rzeczywistej własności floty. W zakresie godnych i bezpiecznych miejsc pracy pracujemy również z Międzynarodową Organizacją Pracy (ILO), a nasz przedstawiciel był mianowanym przez ITF członkiem Grupy Roboczej Wysokiego Szczebla, która opracowała nową morską konwencję ILO, zwaną Kartą Praw.

Zawód marynarza wiąże się z ryzykiem nadużyć, zdzierstwa i oszustw. Pełne członkostwo w organizacji daje prawo do korzystania z usług działu roszczeń oraz bezpłatnej obsługi prawnej. Tylko w roku 2002 zamknięto sprawy o odszkodowania na łączną kwotę ponad 600,000 US$. Za ostatnie 10 lat kwota ta opiewa na prawie 8 milionów US$.

i

Praca może powodować powstawanie problemów, nawet u najlepszych armatorów. Nasza organizacja daje asystę przy rozwiązywaniu sporów z pracodawcą.

Bezpieczeństwo.

Pomoc finansowa.

Wdrażanie krajowych i międzynarodowych standardów bezpieczeństwa pracy na morzu ma istotne znaczenie w działalności Krajowej Sekcji Morskiej NSZZ "Solidarność". Mamy wpływ na kształtowanie polskiego prawa, a poprzez uczestnictwo w działalności ITF wpływamy na decyzje IMO (Międzynarodowej Organizacji Morskiej) oraz ILO. Przy negocjowaniu układów zbiorowych i kontroli ich zapisów kładziemy nacisk na aspekty bezpiecznej pracy, w tym na wypełnianie zapisów wynikających z Kodeksu Bezpiecznego Zarządzania.

Pełne członkostwo w organizacji pozwala uzyskać dostęp do funduszy celowych.

Pierwszy z nich - Fundusz Edukacji i Rozwoju - refunduje koszty kursów wynikających z konwencji STCW 78/95. Wysokość refundacji zależy od rodzaju kursu i sięga 70% kosztu.

Drugi - Fundusz Socjalny pozwala wypłacać pomoc socjalną marynarzom, którym nagle pogorszyła się sytuacja materialna w związku z chorobą, wypadkiem lub utratą pracy.

Informacja.

Bądźmy w kontakcie.

Jest dla nas bardzo istotne, aby członek związku wiedział więcej. Pełne członkostwo daje dostęp do informacji o każdym armatorze i jego statkach. Będziesz wiedział, czego można się spodziewać po zatrudnieniu na zaproponowanym statku. Otrzymasz informacje o pośrednikach, którzy są uczciwi, a których lepiej unikać. Te informacje są niedostępne dla marynarzy spoza organizacji.

Jako członek związku, gdziekolwiek jesteś w świecie, na burcie jakiegokolwiek statku, nigdy nie jesteś daleko od związku. Na tych stronach znajdziesz adresy i telefony kontaktowe do naszych biur. Znajdziesz również ważne dla Ciebie informacje oraz wydarzenia. Nie zapomnij zapytać o nasz, wydawany kwartalnie, biuletyn.

Twój głos.

Witamy na pokładzie.

Jako jedna z większych na świecie organizacji zrzeszających marynarzy, włączając w to kadetów i praktykantów, mamy znaczący i szanowany głos w kraju i za granicą w ramach różnych gremiów decyzyjnych. Jako dynamiczna i demokratyczna organizacja, Krajowa Sekcja Morska NSZZ "Solidarność" gwarantuje swoim członkom współuczestniczenie w procesach decyzyjnych związku, na różnych poziomach podejmowania tych decyzji. Chcemy, aby decyzje dotyczące Ciebie i Twoich interesów zapadały przy Twoim pełnym uczestnictwie i aprobacie. Chcemy, abyś poczuł, że związek zawodowy to właśnie Ty i Twoi koledzy.

Krajowa Sekcja Morska NSZZ "Solidarność" reprezentuje i daje ochronę związkową marynarzom wszystkich specjalności. Każdy, od kapitana po stewarda, ma swój głos i udział w tworzeniu naszej strategii i polityki. Jesteśmy, w przeciwieństwie wielu innych związków, otwarci na wszystkich i każdy, niezależnie od stanowiska na statku, może być członkiem marynarskiej "Solidarności". Za naszym pośrednictwem wstępujesz do rodziny ITF - międzynarodowej federacji pracowników transportu, która od ponad stu lat walczy z nieuczciwymi praktykami oraz skutecznie sprzeciwia się deptaniu godności marynarza.

Krajowa Sekcja Morska NSZZ "Solidarność" działa na Twoją rzecz.

Chcemy pracować dla Ciebie.

Chcemy, abyś był z nami.

Witamy na pokładzie!