Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r., Imieniny: Joanny i Franciszki

Publikacje Związkowe / Publikacje ITF.

Publikacja ITF i ICS. Wytyczne dla armatorów i infromacje dla marynarzy ws walki z molestowaniem i zastraszaniem w miejscu pracu. Publikacja o charakterze międzynarodowym skierowana do wszystkich armatorów i marynarzy na światowym rynku żeglugowym. Przedstawia jak stwierdzić czy mamy doczynienia z z czynem zakazanym, jak z tym walczyć, jak przeciwdziałać.
Publikacja ETF (Europejska Federacja Pracowników Transportu) i ECSA (Stowarzyszenia Armatorów UE) ws. eliminowania molestowania i zastraszania w miesjcu pracy. Materiał opracowany dla maryarzy i armatorów.

MPHRP – Publikacja stworzona przez instytucję finansowaną przez ITF.

MPHRP – Publikacja stworzona przez instytucję finansowaną przez ITF, a zawierająca informację dotyczące pomocy dla rodzin, marynarzy jak i wskazówki dla armatorów będących ofiarami ataków pirackich.

Ważne informacje dla marynarzy pracujących w rejonach zagrożonych wirusem Ebola.

Na naszej stronie zamieszczamy najnowszy poradnik opracowany specjalnie dla marynarzy przy pomocy takich firm i organizacji jak: Medical Rescue International, MSC Cruises, Topaz Marine, Ince & Co LLP, International Chamber Of Shipping (ICS), International Maritime Organization (IMO), INTERTANKO oraz International Seafarers’ Welfare and Assistance Network (ISWAN). Najważniejsze informacje umieszczono w ulotce pdf oraz krótkim filmie instruktarzowym (http://landing.kvh.com/estkmg). Informacje warte przejrzenia przed wyjazdem do Afryki dla bezpieczeństwa marynarzy i ich rodzin. Poradnik można pobrać także z działu „Publikacje Związkowe / Publikacje ITF.”

ITF Women Seafarers’ Meeting 2005.

Publikacja ta przedstawia sytuację kobiet pracujących transporcie morskim. Znajdziemy tutaj ciekawe statystyki jak i opis niektórych problemów i propozycji ich rozwiązań. Publikacja ciekawa dla kobiet chcących się bardziej zaangażować z życie związkowe (...) więcej.

Równe szanse w transporcie morskim.

Opracowanie  Stowarzyszenia Armatorów Unii Europejskiej i Europejskiej Federacji Pracowników Transportu ETF  stanowi wytyczne dla Firm Żeglugowych.  Publikacja jest dość obszerna i opisano w niej między innymi:
- co to jest molestowanie wraz z przykładami
- co to jest zastraszanie wraz z przykładami
- politykę firmy w zakresie zastraszania i molestowania
- rozpoznawanie przypadków molestowania i zastraszania wraz z procedurą skargi i rozstrzyganiem spraw
- środki eliminacji molestowania i zastraszania,
- analizy poszczególnych przypadków
Ponieważ opracowanie zostało wspólnie stworzone przez ETF i Stowarzyszenie Armatorów UE, wynikałoby z tego, że armatorzy należący do stowarzyszenia powinni być dobrze zaznajomieni z treścią opracowania jak i wywiązywać się jego treści.(...) więcej.

Na rzecz człowieka na morzu.

"Biuletyn Morski ITF” – czasopismo wydawane przez ITF, przekładane między innymi na język polski. Obejmuje różne zagadnienia związane z pracą na morzu i w porcie – wydawany cyklicznie. (...) więcej.

O Większą Ilość i Lepsze Miejsca Pracy na Morzu.
EFT od wielu lat wyraża niepokój z powodu braku pewności zatrudnienia marynarzy z UE. Mimo ogromnego znaczenia i układu branży morskiej w gospodarce państw członkowskich bardzo niewiele uczyniono dla ochrony obywateli UE. Na przykład reżimy podatku tonażowego istnieją w 12 Państwach Członkowskich UE. Konkretnie w Belgii, Danii, Finlandii, Grecjii, Francji, Irlandii, we Włoszech Holandii, Polsce i Zjednoczonym Królestwie.
(...) more.

FIGHT FATIQUE.
The International Transport Workers' Federation (ITF) is a global federation of transport workers' unions. Any independent trade union with members in the transport industry is eligible for membership of the ITF. 624 unions representing 4,400,000 transport workers in 142 countries are members of the ITF. It is one of several Global Union Federations allied with the International Confederation of Free Trade Unions. (...) more.
Who can join the ITF?
Any trade union with members in the transport industry can apply to join the ITF. There are criteria and procedures which a union must follow before it can become an affiliate. For an application form and further information, please contact the ITF.
(..) more.
"Access Denied”  raport ITF przedstawiający wpływ wprowadzenia kodeksu ISPS na pracę i życie marynarzy. Zostały w nim ukazane negatywne skutki jakie przyniósł marynarzom ISPS czyli: zwiększone obciążenie pracą, zwiększona odpowiedzialność, brak wyrównania płacowego w związku z nowymi obowiązkami, niedostateczny system szkoleń, ograniczenia w zejściu na ląd, problemy z uzyskaniem wizy USA itp.(...) więcej

Fatigue in the frame again over bulker grounding A fatigued master, alone and asleep on the bridge of his ship, caused the grounding of a British registered bulker in the Baltic Sea last October, a Marine Accident Investigation Branch eport has concluded... On a voyage from Hamburg to Klaipeda, the 2,777 dwt Lerrix was being monitored by Warnemunde VTS when it failed to alter course and despite efforts to contact the ship was seen to run aground. The master, who had permitted the lookout to leave the bridge, had fallen asleep in the pilot chair.The casualty is the latest in a considerable list of incidents in which fatigue has played a major part.(...) more.

Foreword
For more than 50 years the ITF, through its affiliated seafarers’ and dockers’ unions, has waged a campaign not only to end the flag of convenience system but also to improve the wages and conditions of those seafarers employed on FOC ships. Without the intervention of the ITF, most of these seafarers would have no trade union protection. Judged by the number of crews on FOC ships covered by ITF collective agreements or the amount of back pay recovered by ITF ction, the campaign has been remarkably successful. (...) more.
The International Transport Workers’ Federation (ITF) is a federation of more than 600 transport workers’ trade unions in 136 countries representing over 4.5 million workers. The ITF represents transport workers at world level and promotes their interests through global campaigning and solidarity. It is dedicated to the advancement of independent and democratic trade unionism, and to the defence of fundamental human and trade union rights. (...) more.
More troubled waters” – ta publikacja skupia się na problemach związanych ze wzrostem ilości tanich bander. Ukazuje, że problem zanieczyszczeń morskich i przełowienia nie jest spowodowany jedynie przez flotę tanich bander jakkolwiek ma ona nieproporcjonalnie duży wpływ na morza i oceany i stanowi bardzo duże zagrożenie dla rybołówstwa i transportu morskiego. (..) więcej.

STCW a guide for Seafarers” – wydany przez ITF w 2002 roku poradnik dający szybki przegląd wymogów konwencji STCW 1978 wraz z poprawkami z 1995 roku.(...) więcej.
Steering the Right Course” –  żegluga morska jest potężnym elementem składowym światowego transportu co ma duży wpływ na środowisko morskie. Publikacja ukazuje powiązanie pomiędzy katastrofami i wypadkami morskimi a zakresem odpowiedzialności armatorów, krajów bandery, statkami nie spełniającymi oczekiwanych standardów oraz naruszaniem praw marynarzy i rybaków. (...) więcej.
Transport International” – czasopismo wydawane przez ITF, które obejmuje tematyką wszystkie środki transportu będące w zakresie działalności ITF – wydawany cyklicznie. (...) więcej.

ITF Seafarers Trust” – gazetka wydawana przez organizacje - Seafarers Trust - założoną przez ITF w 1981 roku, niosącą pomoc duchową, psychiczna i moralną wszystkim marynarzom na świecie. Gazetka zawiera informacje z działalności tej organizacji.(...) więcej.