Dzisiaj jest: Czwartek, 14 grudnia 2017 r., Imieniny: Alfreda i Izydora

Dla dokerów.

Dnia 25.08.2014 roku poinformowano Panów Prezesów wszystkich polskich portów i spółek portowych o Bałtyckim Tygodniu Kampanii ETF (Europejska Federacja Transportowców) obejmującym państwa i porty Morza Bałtyckiego i Norwegii w dniach 1-5 września 2014 roku. Również tego samego dnia poinformowaliśmy pisemnie Bałtycki Terminal Zbożowy o Bałtyckim Tygodniu Akcji.

Zwróciliśmy uwagę na aktualną sytuację w europejskim przemyśle morskim wskazującą na potrzebę silniejszego  niż obecnie zorganizowania marynarzy i portowców w związki zawodowe oraz wzajemnej  pomocy organizacji marynarzy i portowców w celu przeciwdziałania  pogarszającym się warunkom  pracy i postępującej deregulacji. Podkreśliliśmy współczesne zagrożenia związane bezpośrednio z postępującą globalizacją naszego sektora gospodarki.

W pogoni za zyskiem właściciele terminali odchodzą od stałych umów o pracę na rzecz pracowników dorywczych. Taka sytuacja staje się coraz bardziej powszechna również w polskich portach. Biorąc pod uwagę skalę zjawiska, ITF(Międzynarodowa Federacja Transportowców) w roku 2006 ogłosiła rozpoczęcie nowej kampanii - przeciwko wygodnym portom (Port of Convenience -  POC), w których prawa pracownicze są ograniczane. W tej kampanii związki zawodowe portowców mogą liczyć na pełne wsparcie i solidarność ze strony organizacji marynarzy.

W piśmie poinformowaliśmy, że w dniach 1-5 września 2014r chcemy dokonać wspólnego  przeglądu sytuacji w portach bałtyckich w celu zapobieżenia  nieuczciwej konkurencji oraz poprawy warunków zatrudnienia zarówno marynarzy jak i portowców .

Dnia 02.09.2014 skierowaliśmy do Pana Marka Kwiatkowskiego – Prezesa Zarządu Bałtyckiego terminala Zbożowego Sp. z o.o., że dnia 03.09.2014 przeprowadzimy inspekcję warunków pracy portowców zatrudnionych w Bałtyckim Terminalu Zbożowym. O zamiarze przeprowadzenia inspekcji poinformowaliśmy: Okręgowy Inspektorat Pracy, Społecznego Inspektora Pracy, Przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, Przewodniczącego Krajowej Sekcji Portów Morskich NSZZ „Solidarność” oraz Przewodniczącego Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Portu Gdynia.

Dnia 03.09.2014 grupa inspekcyjna złożona z przedstawicieli związków zawodowych marynarzy i portowców afiliowanych w ITF przeprowadziła inspekcję, w obecności Pani Luizy Stawiarskiej – Przedstawiciela BTZ ds. BHP. W kontroli nie uczestniczył Społeczny Inspektor Pracy z BTZ.

Nazwa podmiotu kontrolowanego:

Bałtycki Terminal Zbożowy sp. z.o.o. w Gdyni
ul. Indyjska 2, 81-336 Gdynia

Kontrola dotyczyła wybranych zagadnień bezpieczeństwa i higieny pracy w BTZ.

Dokerzy z Rotterdamu po wielu tygodniach burzliwych negocjacji wywalczyli nowy układ zbiorowy ze swoim pracodawcą, mającym rozsianą po całym świecie sieć terminali, grupą GNT AMPT. Sukces grupy dokerskiej FNV Bondgenoten z terminalu Maasvlakte II był okupiony dużym zaangażowaniem, które w pewnym momencie doprowadziło do tego, iż gigant wśród przewoźników – Maresk Line – przekierował swoje statki z Rotterdamu  do Antwerpii. Szef grupy dokerskiej FNV podziękował zaprzyjaźnionym, dokerskim związkom zawodowym za wsparcie, bez którego ich cel nie zostałby zrealizowany. Podkreślił dalej, iż negocjacje bez wywierania „nacisku” na ładunek przewożony statkami, są niemożliwe.

Podczas ostatnich tygodni negocjacji ETF oraz IDC (International Dockworkers Council – Międzynarodowa Rada Dokerska) wsparli dokerów z terminalu FNV poprzez indywidualne akcje mające na celu do podpisania układu zbiorowego.

Zjednoczony Związek Dokerów z Belgii także podjął akcję solidarnościową skutkującą opóźnieniami statków Maersk Line w Antwerpii oraz poprzez dystrybucję materiałów informacyjnych o sytuacji w Rotterdamie.

Akcje solidarnościowe miały także miejsce Gothenburgu, Arhus, Niemczech i Polsce. Gotowe do akcji były również Związki z terminali AMPT w krajach arabskich.

Szef Sekcji Dokerów ITF okazał swoje zadowolenie z tego, że po zatartych bojach obie strony siadły do stołu dla dobra pracowników. Globalne wsparcie sprawdziło się, a siła jedności związkowej jest przykładem drogi do sukcesu.

www.etf-europe.org