Pół roku trudnych negocjacji - mamy to!

2023-09-15

- Można powiedzieć - mamy to! Ostatnie posiedzenie Komisji Krajowej zwieńcza półroczne negocjacje z rządem pana premiera Mateusza Morawieckiego. Komisja Krajowa, po długich rozmowach, gdy przedstawiłem projekt porozumienia, które ustaliliśmy z rządem, podjęła decyzję, żeby ten projekt został w najbliższym czasie podpisany - Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej.

To ponad pół roku trudnych rozmów i negocjacji, ale jak Państwo sobie przypominają, to NSZZ „Solidarność” przygotowała w listopadzie ubiegłego roku akcję protestacyjną. Niestety w związku z dramatem w Przewodowie ta demonstracja się nie odbyła, Solidarność jej nie zorganizowała. Zostaliśmy zaproszeni na rozmowy do Kancelarii Premiera Morawieckiego, wtedy pojawił się pomysł by rozpocząć negocjacje na temat naszych postulatów. Były to postulaty dotyczące ochrony zakładów energochłonnych, podwyżek dla strefy finansów publicznych i emerytur stażowych. Rozszerzyliśmy te postulaty o inne ważne dla nas działania. Te półroczne rozmowy przyniosły efekt i dlatego ostatnia decyzja KK była bardzo ważna. Staramy się angażować sprawy chociażby szczególnej ochrony działaczy związkowych, to po wielu latach się udało. Będą zmiany w ustawie o kodeksie postępowania cywilnego, które dadzą faktyczną ochronę działaczom związkowym. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat pracodawcy nadużywają swoich uprawnienia i zwalniają działaczy związkowych, tylko dlatego, że nie chcą by w ich zakładzie pracy funkcjonowała Solidarność, funkcjonował związek zawodowy – dodał przewodniczący Piotr Duda.

Istotna zmiana ustawy o minimalnym wynagrodzeniu

Wreszcie została odłączona od minimalnego wynagrodzenia ostatnia podwiązka, czyli tzw. dodatek za pracę w warunkach niebezpiecznych i szkodliwych. Jak dotychczas udało nam się wysunąć zawieszkę przy minimalnym wynagrodzeniu dodatek za pracę w warunkach nocnych, a także wysługę lat. Teraz jeśli to porozumienie zostanie podpisane, to minimalne wynagrodzenie jest bez żadnych dodatkowych obciążeń – usłyszeliśmy.

Emerytury pomostowe

Kolejna, bardzo ważna rzecz, na którą czekamy od 2008 r., bo to rząd PO i PSL-u przyjął ustawę w Sejmie, która wygaszała tzw. emerytury pomostowe, które dawały szansę na odejście na zasłużony odpoczynek pracownikom, którzy pracują w warunkach trudnych, niebezpiecznych i szkodliwych. To nam także obiecał śp. prezydent Lech Kaczyński, który zawetował ustawę, to weto zostało jednak odrzucone. Przez kolejne lata musieliśmy walczyć o to, żeby kolejne rządy zrozumiały, że ta ustawa wygaszająca emerytury pomostowe jest zła. W porozumieniu jest wiele rozwiązań, które dają cień nadziei na to, że ruch związkowy w Polsce będzie się rozwijał. Wiemy, że tu również Konstytucja, artykuł 59, ustęp 1 gwarantuje nam funkcjonowanie w przestrzeni publicznej. Niestety niejednokrotnie działo się to inaczej – zaznaczył szef Komisji Krajowej.

Odmrożenie składnika na odpis z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych

To bardzo ważny element, przypomnę, gdy odchodził rząd PO i PSL, ale jeszcze w 2015 r. przygotowywał projekt budżetu na rok 2016 to wskaźnik do obliczenia zakładowego funduszu świadczeń socjalnych na rok 2016 był obliczany z ostatniego półrocza 2010 r. Tam PO mroziła ten wskaźnik. Zmieniliśmy to. W tym porozumieniu będzie jeszcze w tym roku obliczany zakładowy fundusz świadczeń socjalnych z ostatniego półrocza 2021 r., a na rok 2024 już z roku 2022 r. To wielki skok do przodu. W porozumieniu nie zapominamy o pracownikach Domów Pomocy Społecznej. Będzie dla nich gratyfikacja finansowa. Ale również dla pracowników szeroko rozumianej sfery finansów publicznych. Nie dzielimy tylko na budżetówkę, czy urzędy wojewódzkie. Wchodzą w to też pracownicy sądownictwa i innych grup zawodowych.

Emerytury stażowe

Widzimy wiele pozytywnych, ważnych rozwiązań. Rząd po raz pierwszy przyznał się, że chce rozmawiać na temat emerytur stażowych. Jest to zapisane w porozumieniu, że rząd jest za dalszymi rozmowami, ale nie akceptuje do emerytur stażowych tzw. okresu nieskładkowego, tylko okres składkowy. Przyjmujemy to i cieszymy się, że rząd pierwszy raz od kilku lat powiedział tak, że chce prowadzić dalsze rozmowy na temat emerytur stażowych – zakończył Piotr Duda.