Livia Spera - nowo wybranym tymczasowym Sekretarzem Generalnym Europejskiej Federacji Transportowców (ETF)

2019-05-10

ETF reprezentuje ponad 5 milionów pracowników transportu lądowego, morskiego i lotniczego w całej Europie. Dnia 9 maja 2019 roku, na spotkaniu w Londynie, Komitet Wykonawczy ETF zatwierdził nominację Livii Spera. Dotychczas Livia pełniła funkcje Sekretarza Politycznego ds. Dokerów i Rybołówstwa. Nową funkcję Sekretarza Generalnego ETF obejmie natychmiast.

W tych ekscytujących i trudnych dla naszego ruchu czasach, ETF mianował tymczasowego Sekretarza Generalnego aby prowadził naszą pracę do czasu następnego Kongresu.

Nowo wybrany tymczasowy Sekretarz Generalny Livia Spera z zadowoleniem przyjęła to nowe wyzwanie. „ To wielki zaszczyt zostać wybranym na stanowisko tymczasowego Sekretarza Generalnego ETF. To wspaniała organizacja i  jesteśmy  winni naszą pracą wesprzeć wszystkie afiliowane związki w Europie. Liczę na współpracę z nimi aby móc budować siłę i autonomiczność ETF, wzmacniając nasze sekcje i ich wiodącą rolę w debacie na temat kwestii, które wpływają na nas wszystkich: automatyzacji, zmian klimatycznych i walki o zbudowanie bardziej społecznej Europy”.

„Od czasu Kongresu w Barcelonie wzmocniliśmy nasze siły na wiele sposobów a sukces kampanii Fair Transport pokazał jak wiele możemy osiągnąć razem. Teraz nadszedł czas aby zrobić następny krok i w pełni wykorzystać nasz potencjał – pracownicy transportu w Europie liczą na nas!”.

Przewodniczący ETF Frank Moreels z zadowoleniem przyjął nominację nowego Sekretarza Generalnego. „Cieszę się, że afilianci ETF jednomyślnie zatwierdzili  zalecenia Komitetu Zarządzającego. Livia jest fantastycznym związkowcem i idealną osobą do prowadzenia ETF w nadchodzących latach. Jest ekspertem w kwestiach politycznych mających wpływ na pracowników transportu w Europie i ma jasną wizję przyszłości ETF. Po latach pracy jako charyzmatyczny i przekonujący Sekretarz Polityczny ds. Dokerów i Rybołówstwa nie mogę się doczekać współpracy z nią i kontynuacji przekształcania ETF w nowoczesną, zmobilizowaną i walcząca siłę. Niech żyje ETF !” .

Notatki:

Livia Spera będzie pełnić funkcję tymczasowego Sekretarza Generalnego ETF do czasu następnego Kongresu, podczas którego spośród wszystkich członków ETF zostanie wybrany Sekretarz Generalny. Sekretarz Generalny ETF jest najwyższym rangą członkiem personelu działającym w sekretariacie w Brukseli i budującym relacje z naszymi ponad 140 afiliowanymi związkami w całej Europie.

Livia dołączyła do ETF w 2005 roku i wkrótce została Sekretarzem Politycznym ds. Dokerów i Rybołówstwa. W tej roli występowała w wielu kampaniach ETF w licznych kwestiach dotyczących portowców i rybołówstwa. Livia ma dyplom magistra z zakresu zagadnień związanych z pracą, jest mężatką i ma dwoje dzieci.

Europejska Federacja Pracowników Transportu (ETF) obejmuje związki zawodowe transportowców  z Unii Europejskiej, europejskiego obszaru gospodarczego, centralnej i wschodniej Europy. ETF reprezentuje ponad 5 milionów pracowników transportu z ponad 230 związków transportowców i 41 krajów Europy.

Na podstawie: notatki prasowej ETF z dnia 9 maja 2019 roku