Nowe wydanie Biuletynu Morskiego

2018-12-14

Przekazujemy do Państwa rąk kolejne wydanie Biuletynu Morskiego.

W tym numerze relacjonujemy Państwu fakt uczestniczenia Redakcji Biulet w konferencji prasowej, dotyczącej zapomnianego jachtu Polonez, która została zorganizowana przez pasjonatów żeglarstwa i przy udziale Kapitana Krzysztofa Baranowskiego, Kapitana Bruno Salcewicza i Kapitana Filipa Gruszczyńskiego oraz twórców dokumentalnego filmu o tej utytułowanej, polskiej jednostce.

Ponadto polecamy uwadze i zapraszamy do przeczytania w naszym kwartalniku:
• O zakresie działalności Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ Solidarność, afiliowanej w ITF i ETF.
• O działalności ITF i braku tolerancji na zaniżanie płac marynarzy.
• O Kongresie ITF, który odbył się w dniach 14 – 20 października 2018 r.w Singapurze
• O zmianie na stanowisku Szefa Seafarers Trust ITF.
• O najnowszych działaniach Europejskiej Federacji Transportowców.
• W stałym cyklu porad dla marynarzy rozpoczynamy temat malarii, próbujemy odpowiedzieć na pytanie, czy istnieje nadzór nad lekami ordynowanymi marynarzom na malarię.
• Informujemy o procedurze składania skarg przez marynarzy w oparciu o zasady przewidziane w Konwencji MLC.
• O historii powstania Międzynarodowej Federacji Transportowców.
• Umieściliśmy jak zawsze zaktualizowaną listę wszystkich Inspektorów ITF na świecie, do których w każdej chwili można się zwrócić o pomoc w razie kłopotów na burcie, warto powołać się na fakt przynależności do związku afi liowanego w ITF. Zabierz ją koniecznie ze sobą na statek.
Zachęcamy do skorzystania z możliwości sięgnięcia po wcześniejsze wydania Biuletynu Morskiego i korzystania z cyfrowego dostępu do zbioru Biuletynu, wystarczy zeskanować kod QR z okładki.